Einträge in Torra
Gotlandslins

Gotlandslinsen odlades av var och varannan invånare på ”öjn” fram tills 1800- talets slut. Linsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Den kokar inte sönder utan behåller sin fina form vid kokning. Utmärkt även att mixa eller krossa.

Weiterlesen
Kulturarv, TorraTomas Erlandsson
Grön lins Anicia

Den gröna delikatesslinsen härstammar från den franska kommunen Le Puy-en-Velay i Loire där den kallas puylins. Linsen har använts som en delikatess av framstående restauranger i hela världen och uppskattas för sin fasta textur och höga smak.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Korallins Rosana

Den här fina linsen med rödorange kärna har sitt tunna skal kvar till skillnad mot de röda linser vi vanligtvis är bekanta med i svenska köket. Möjligheten att ge tillaga linsen med fast textur ger många användningsområden. Just denna populära sort kallas i Frankrike korallins eller rosélins.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Rättviksärt

Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens.

Weiterlesen
Kulturarv, TorraTomas Erlandsson
Stor Gråärt

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar. Finns tillgänglig med och utan skal.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Vreta Gulärt

Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Trots sin fina kokbarhet, höga smak och goda proteininnehåll försvann den till förmån för mer högavkastande sorter. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska och danska lantsorter.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Höstärt

Höstärten med sitt ursprung i Österrikes alpområden är en vackert färgad gråärt rik på smak. Den är på flera sätt intressant här på våra breddgrader då den är möjlig att höstså och under lång tid täcka marken och samverka med jorden.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Quinoa Titicaca

Quinoan som på svenska även kallas mjölmålla är en ört som är släkt med spenat och rödbeta vilken växer vilt i Sydamerika, men som har visat sig gå utmärkt att odla i Sverige. Helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Quinoa Vikinga, helt frö

Quinoa som på svenska även kallas mjölmålla är en ört som är släkt med spenat och rödbeta vilken växer vilt i Sydamerika. Helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter. Quinoa med helt frö har mer fibrer och en matigare textur än annan quinoa som har en borstad kärna.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Bondböna Alexia, skalad

Åkerböna, fababöna, bondböna är olika namn och varianter av samma böna. Bondbönan har varit älskad i Norden för sin ljuvligt, nötiga smak och för sitt närande innehåll. God att äta som den är men också mycket användbar i mängder av rätter.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson
Lupin Mirabor, skalad

Lupinbönan kan vara det mest intressanta livsmedel som finns just nu. Bra för jorden och för oss som äter den. Lupinbönan har lika höga proteinvärden som sojan och trivs utmärkt här uppe i Norden. Bör dock inte förväxlas med den blomsterlupin som växer vilt i Sverige och är giftig.

Weiterlesen
TorraTomas Erlandsson