Bondböna Talia, fryst

 

Åkerböna, fababöna, bondböna är olika namn och varianter av samma böna. Talia är en grön och mjäll bondböna med stor söt smak. Mycket användbar i mängder av rätter.

 

JORDBRUK KRAV-odlas i mellanlera. Breddgrad: 58° 62’
ODLAS AV Richard Johansson, Västergården, Västergötland
BESKRIVNING Liten, grön och mjäll bondböna med stor söt smak. Mycket protein och näringsrik. Den har ett tunt skinn som med fördel lämnas kvar.
TILLAGNING Tinas i kallt, lättsaltat vatten. Kan även kokas upp kort eller brynas.
ANVÄNDNING Mycket användbar böna som är lika god i sallader som i röror och krämer.
OM Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1940-talet. Den är medlem i ärtfamiljen men inte närmare släkt med övriga bönor. Den har varit en viktig ingrediens i allmogens husmanskost och har använts kokta, hela eller till mos, och som malda till mjöl i bröd, gröt och välling.

FrystaLars Rodvaldr