Röd kidneyböna, fryst

 

De mörkt röda kidneybönorna har fått sitt namn efter formen som liknar en njure. Dess fasta konsistens och milda smak gör dem mycket användbara i alltifrån grytor till sallader och röror.

 

Jordbruk KRAV-odlas i bördig, lätt lerjord. Breddgrad: 56° 7’
Odlas av Daniel Andersson och Axel Cedergren, Spjuterum, Öland.
Beskrivning Bourdeaux-röd, fast, njurformad böna med krämigt inre.
Tillagning Tinas i kallt, lättsaltat vatten. Kan även kokas upp kort eller brynas.
Användning Mycket användbar böna som är lika god i sallader som i röror och krämer.
Förvaring Förvaras djupfryst, -18 eller kallare, alternativt upp till 3 dagar i kylskåpets frysfack. Bör ej frysas om efter upptining.
Om Kidneybönan har blivit en klassiker på svenska salladsbufféer. Mycket tack vare sitt höga innehåll av kostfiber, folsyra, järn och protein. Dessutom gör den vackra, röda färgen att de är dekorativa i sallader, soppor och grytor.

FrystaLars Rodvaldr