Svart böna, fryst

 

Vackra, svarta bönor är dekorativa i alla typer av mat. Milda i smaken och med ett högt innehåll av näring är de användbara i alltifrån soppor, röror, sallader och grytor.

 

Jordbruk KRAV-odlas i lättbrukad och varm sandjord i samodling med havre i Skåne. I Blekinge odlas bönan i lätt lera i samodling med havre.
Breddgrad 56° 09’ och 56° 2’
Odlas av Per Modig och Niklas Svensson, Fagraslätt, Skåne. Marianne och Jonas Karlsson, Hässlelyckans Gård, Blekinge.
Beskrivning Intensivt svart med mild smak och mjäll textur.
Tillagning Tina upp i svalt och lätt saltat vatten. Klara att servera direkt efter upptining.
Användning Goda att blanda i en sallad eller lägga i grytor och vegetariska biffar.
Förvaring Förvaras djupfryst, -18 eller kallare, alternativt upp till 3 dagar i kylskåpets frysfack. Bör ej frysas om efter upptining.
Om Svarta bönor är rika på protein,  fibrer och näringsämnen som folsyra, kalium och magnesium. Den intensivt svarta färgen gör all mat lite vackrare.

FrystaLars Rodvaldr