Vit Quinoa

 

Quinoa som på svenska även kallas mjölmålla är en ört som är släkt med spenat och rödbeta som växer vilt i Sydamerika. I Bolivia och Peru har den används som basföda i över 7 000 år. Helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter.

 
Packaging_Vit quinoa_NR_500.png
 
 

Jordbruk Odlas ekologiskt i varm sandjord. Breddgrader: 56° 09’.
Odlas av Niklas Svensson och Per Modig, Fagraslätt, Skåne.

Jordbruk Odlas ekologiskt i mullrik, svagt lerig mo. Breddgrader: 56° 19’.
Odlas av Familjen Norup, Norups Gård, Knislinge, Skåne.

Jordbruk Odlas ekologiskt i mullrik lätt lerjord. Breddgrader: 56° 13’.
Odlas av Tobias Nilsson och Mikaela Liljedahl, Ignagården, Ignaberga, Skåne.

Jordbruk Odlas ekologiskt i måttligt mullhaltig morän lättlera. Breddgrader: 55° 68’.
Odlas av Joel Månsson och Emma Sandberg, Biskopshagens odlingar, Norra Knästorp, Skåne.

Beskrivning Små ljusa, runda frön. Nötig doft och mild, lite söt smak med en lätt beska i avslutningen.
Tillagning Skölj quinoan noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i quinoan och låt koka försiktigt i 15–18 minuter.
Användning Quinoa kan användas som ris eller couscous i mängder av rätter. Som bas i sallad eller tillbehör blandat med färska örter.
Om Quinoa sägs ha varit en förklaring till inkarikets starka ställning, eftersom den innehåller mycket nyttigheter som höll inkafolket välnärt och starkt. Quinoan är naturligt fri från gluten och en av få växter som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera. Quinoa är därmed en utmärkt proteinkälla.

Ingredienser Svenskodlad torkad quinoa.

egenskaper_quinoa_1000.png

Näringsvärde per 100 g Energi: 367 kcal/1537 kJ. Fett: 2,4 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 73 g, varav sockerarter 1,8 g. Fibrer: 8 g. Protein: 13,3 g. Salt: 0,1 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraLars Rodvaldr