Yin Yangböna

 

Den magiskt vackra yin yangbönan liknar det kinesiska tecknet för universums urkrafter. Den milda smaken gör den användbar till mycket, inte minst till dekorativa sallader.

 
Packaging_YinYang_NR_v2.jpg
 
 

Jordbruk Odlas ekologiskt i varm sandjord. Breddgrad: 56° 09’.
Odlas av Niklas Svensson och Per Modig, Fagraslätt, Skåne.
Beskrivning Mycket vacker svartvit böna. Fast textur, smörig doft och nötig smak som behåller sitt mönster vid varsam tillagning.
Tillagning Koka upp två kastruller med vatten och salt (2,5 %). Lägg bönorna i den ena kastrullen och låt sjuda i 2-3 minuter. Slå av kokvattnet och häll över bönorna i den andra kastrullen. Tag av den från värmen och låt svalna i minst 4 timmar. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallvatten. Koka på nytt upp två kastruller med vatten och sjud bönorna växelvis och byt vatten så fort det blir missfärgat. När bönorna är mjuka men har en fast kärna är de klara. Bönorna går givetvis att koka rakt upp och ner, men då förstörs det vackra mönstret.
Användning Den vackra bönan absorberar andra smaker lätt och är mycket god i sallader och röror där den bevaras hel.
Om Yin yangbönan är en hybrid som odlats fram från kidneybönan. Kallas också späckhuggarböna tack vare sitt vackra svartvita mönster.

Ingredienser Svenskodlade torkade Yin Yangbönor.

egenskaper_ying-yangbona_1000.png

Näringsvärde per 100 g Energi: 340 kcal/1423 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 64 g, varav sockerarter 4 g. Fibrer: 34 g. Protein: 20 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraLars Rodvaldr