Rättviksärt

Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Under lång tid fanns Rättviksärten att köpa i hela landet och många uppskattade den för dess stärkande förmåga.

 
Rättviksärt_Mockup_NR.jpg
 
 
 

Beskrivning Liten vackert blågrön ärta med ljus kärna. Ren doft och intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma. Lång eftersmak av rostad hasselnöt. 
Tillagning Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 9 minuter. Det går även att koka dem utan blötläggning, låt dem då koka försiktigt i 40–50 minuter.
Användning Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.
Om Rättviks egen ärt har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ”artbullä” eller gjordes ärtgröt.

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.

Rattviksart_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g 317 kcal/1327 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 4 g. Fibrer: 11 g. Protein: 25,2 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.