Bondböna, skalad

 

Åkerböna, fababöna, bondböna är olika namn och varianter av samma böna. Bondbönan har varit älskad i Norden för sin ljuvligt, nötiga smak och för sitt närande innehåll. God att äta som den är men också mycket användbar i mängder av rätter.

 
Bondböna_Alexia_Mockup_NR.jpg
Bondböna Alexia, skalad.jpg

Beskrivning Vaniljgul böna med fast, krämig textur. Intensivt nötig doft och smörig smak.
Tillagning Skölj bönorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg i minst en timme. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %) låt dem koka försiktigt i 10–15 minuter. Det går också bra att koka utan blötläggning, låt bönorna då koka försiktigt i 25 minuter.
Användning Mycket användbar böna som är lika god i grytor som i röror och krämer. Utmärkt att mala till mjöl och använda till bröd och pannkakor. Bondbönan binder bra i exempelvis grönsaksbiffar.
Om Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1900-talets första hälft. Den här mindre, småfröiga bondbönan kallas ibland för åkerböna.

BondbonaAlexia_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 282 kcal/1181 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 27,9 g, varav sockerarter 2,1 g. Fibrer: 30 g. Protein: 23,1 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

.

TorraTomas Erlandsson