Fagraslätt

 

Quinoan verkar trivas i både tung, lerig jord – och i lättare jord. Det har bröderna Per och Niklas Svensson kommit fram till efter att ha testat sig fram i ett par år.

fagraslattgard.jpg

En bit nordost om Kristianstad driver de gården Fagraslätt. Drivkraften att diversifiera svenskodling med både kulturarvsgrödor och nya grödor är stark och har lett till att de förutom quinoa provat att odla svarta bönor, vita bönor, kidneybönor och den vackra vitsvarta yinyangbönan. På gården odlas också morötter, lök och potatis. Allt som odlas är ekologiskt. De var tidigt ute med det. Redan 2009 ställde hela gården om och idag ser bröderna det som en självklarhet.

”Ett sätt att jobba på jordens villkor är att så blomsterremsor. Man sår helt enkelt blommor som lockar till sig rovinsekter, i en remsa i fältkanten eller mitt i fältet. När rovinsekterna kommer dit äter de upp de insekter som riskerar skada den gröda man odlar”

Niklas Svensson
Nordisk Råvaras odlarnätverk.