Vägume Kvarn

 

Bland grönsaker och bär på Vägume Kvarn i Lärbro utvecklas växtföljder med nya specialgrödor

 
kvarnen_square.jpg

Elin och Peter driver en släktgård i 3:e generationen med inriktning på KRAV grönsaker som sparris, jordgubbar hösthallon mm. De har även lamm, lammskinn och kött och säljer det mesta i sin gårdsbutik. På 1600-talet var det med sin sågverksamhet norra gotlands största industri och än idag tas den i drift vid gårdens skogsarbete. Tillsammans med Nordisk Råvara odlar man nu också quinoa på gården.

”För oss har det varit ett naturligt val att inte bespruta grönsaker som vi sedan skall äta. På gården testar vi också olika metoder för skonsam odling och förbättrat klimat såsom exempelvis eldrivna hjälpmedel och biokol. Samarbetet med Nordisk Råvara att utveckla mångfalden i växtföljderna med nya grödor är ett intressant steg i den riktningen.”

Peter Falk
Nordisk Råvaras odlarnätverk