Grön lins Anicia

 

I Frankrike har den lilla gröna delikatesslinsen stjärnstatus för sin komplexa smak och breda användningsområden. Här uppe i norr får den ännu mera smak då den mognar långsamt. Behöver inte blötläggas utan kokas direkt.

 
Grön lins Anicia_Mockup_NR.jpg
 
 


Beskrivning Vackert marmorerad grönsvart lins med vegetal doft som drar åt vitpeppar och vått gräs. Komplex, rustik smak med eftersmak av peppar.
Tillagning Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter, låt svalna i sin buljong.
Användning Mycket användbar lins till sallader, såser och röror. Perfekt även i grytor, soppor eller mald i biffar. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta.
Om Denna sort av grön lins härstammar från den franska kommunen Le Puy-en-Velay i Loire där den får kallas puylins. Puylinsen har använts som en delikatess av framstående restauranger i hela världen och uppskattas för sin fasta textur och höga smak. Den gröna delikatesslinsen kokar inte sönder utan behåller sin fina form vid kokning. Den känns också lätt igen på sin unika, peppriga smak men får på våra breddgrader även en läcker gräsighet.

GronAnicia_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 353 kcal/1477 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 29,5 g, varav sockerarter 1 g. Fibrer: 30 g. Protein: 25,8 g. Salt: 0,06 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson