Svart Belugalins

 

Av alla linser vi människor har odlat sedan över nio tusen år tillbaka anses den svarta belugalinsen vara den finaste och godaste. Dessa skinande pärlliknande skönheter är helt enkelt baljväxternas kaviar.

 
Svart Belugalins_Mockup_NR.jpg
 
 

Odlas av
Mickelgårds Lantbruk, Gotland. Breddgrad: 57° 25’

Beskrivning Svart liten rund vackert glänsande lins med gyllengult inre. Svag men frisk doft av spannmål och kryddiga toner. Smaken är elegant och rik med inslag av solrosfrön och pumpafrö.
Tillagning Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter, låt svalna i sin buljong.
Användning En mycket vacker lins som är god i sallader, grytor och som del i färs eller biffar. Tar upp andra smaker väldigt väl och passar som huvudingrediens både naturligt tillagad och marinerad. Gör sig också fint med tång eller fet fisk.
Om Belugalinsen har fått sitt namn efter den ryska kaviaren då den kan liknas vid en grov störrom.

SvartBelugalins_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 343 kcal/1435 kJ. Fett: 0 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 41 g, varav sockerarter 2 g. Fibrer: 18 g. Protein: 25 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson