Quinoa Titicaca

 

Quinoa som på svenska även kallas mjölmålla är en ört som är släkt med spenat och rödbeta vilken växer vilt i Sydamerika, men som visat sig gå utmärkt att odla i Sverige. Helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter.

 
Quinoa_Titicaca_Mockup_NR.jpg
 
 

Beskrivning Små ljusa, runda frön. Nötig doft och mild, lite söt smak med en lätt beska i avslutningen.

Tillagning 

För bästa resultat: Koka upp vatten (3 delar vatten per 1 del quinoa). Skölj under tiden quinoan ordentligt under rinnande vatten tills den slutar löddra. Lägg quinoan i en kastrull och slå på det uppkokta vattnet. Låt dra i 5 min, rör om då och då. Häll av vattnet och skölj quinoan igen. Koka upp vatten (1,5 del vatten per 1 del quinoa) och salta vattnet 0,75% av mängden quinoa. Lägg i quinoan och koka varsamt under lock i ca 15 min. Ta bort kastrullen från värmen och låt quinoan vila under lock i ca 10 min.

Enklare tillagning: Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten tills den slutar löddra. Koka upp vatten (1,5 del vatten per 1 del quinoa). Salta vattnet 0,75% av mängden quinoa. Lägg i quinoan och koka varsamt under lock i ca. 15 min. Ta bort kastrullen från värmen och låt quinoan vila under lock i ca 10 min. Tips Addera gärna grönsaksbuljong under kokningen för förhöjd smak


Användning Passar utmärkt till biffar och bollar och som tillbehör istället för ris eller pasta. Lämpar sig bra som grötgryn eller i vegetariska och veganska rätter.

QuinoaTiticaca_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 338 kcal/1413 kJ. Fett: 5,7 g, varav mättat fett 0,6 g. Kolhydrater: 55,8 g, varav sockerarter 2 g. Fibrer: 8 g. Protein: 11 g. Salt: 0,1 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson