Looming märgärt

 

Märgärtor har överlag en söt ärtsmak, mjäll textur och färgtoner som ger ett vackert och fräscht intryck likt invintrade sommarärtor. Dessa typer av ärtor har en lång historia i Sverige som sprit- och brytärtor.

 
 
 

Beskrivning En fast och gröngult pastellfärgad märgärt. Nötig smak med sötma och doft av örtiga och fruktiga toner av ananas och pinjenöt.
Tillagning Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem sjuda ca 10–15 min.
Användning Passar fint i sallader, grytor och som del i färs eller biffar. Med sin mjällhet passar de också utmärkt att mosa i olika röror och dips. Tillagade och serverade med bara lite smör eller vinägrett bidrar märgärtan med fräschör och sommarsmak som uppiggande inslag i höst- eller vinterrätter. Ärtans smakkaraktär gifter sig också extra väl med pepparot och wasabi.
Om Märgärtor är en söt typ av ärta som är mest kända som sprit- eller brytärtor. Den är en trädgårdsärt som är nära släkt med de äldre typerna gråärt och blåärt.

Näringsvärde per 100 g 287 kcal/1204 kJ. Fett: 1,7 g, varav mättat fett 0,3 g. Kolhydrater: 33 g, varav sockerarter 4,1 g. Fibrer: 28,5 g. Protein: 20,7 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson