Vreta Gulärt

 

Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Trots sin fina kokbarhet, höga smak och goda proteininnehåll försvann den till förmån för mer högavkastande sorter. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska och danska lantsorter.

 
Vreta gulärt_Mockup_NR.jpg
 
 

Jordbruk Odlas ekologiskt i mullrik mellanlera. Breddgrad: 58° 28’
Odlas av Agne, Ulf och Lena Johansson, Stora Bjälösa, Vreta Kloster, Östergötland.


Beskrivning Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak.
Tillagning Skölj ärterna noga och blötlägg över natten. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.
Användning Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt. Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.
Om Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska lantsorter. I konkurrens av andra högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv tack vare sin intensiva och rena smak.

Vreta_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 300 kcal/1250 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 46 g, varav sockerarter 3 g. Fibrer: 13 g. Protein: 22 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson