Vreta Gulärt

 

Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Trots sin fina kokbarhet, höga smak och goda proteininnehåll försvann den till förmån för mer högavkastande sorter. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska och danska lantsorter.

 
Vreta gulärt_Mockup_NR.jpg
 
 

Beskrivning Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak.
Tillagning Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.
Användning Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt. Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.
Om Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska lantsorter. I konkurrens av andra högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv tack vare sin intensiva och rena smak.

Vreta_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 300 kcal/1250 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 46 g, varav sockerarter 3 g. Fibrer: 13 g. Protein: 22 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson