Vreta Gulärt

 

Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Trots sin fina kokbarhet, höga smak och goda proteininnehåll försvann den till förmån för mer högavkastande sorter. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska och danska lantsorter.

 
Packaging_Vreta_NR_500_v2.png
 
 

Jordbruk Odlas i bördig, lätt lerjord. Breddgrad: 56° 52.
Odlas av Camilla Berglund och Mats Sjögren, Mysinge, Mörbylånga, Öland.
Beskrivning Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak.
Tillagning Skölj ärterna noga och blötlägg över natten. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.
Användning Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt. Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.
Om Vreta gulärt härstammar från en östgötsk gulärt och var mycket populär fram till 70-talet i Sverige. I konkurrens av utländska, högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv, uppskattad för sin intensiva och rena smak. Vreta gulärt är nu tillbaka tack vare Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter som bevarat ärten.

Ingredienser Svenskodlade torra gulärter.

egenskaper_vreta-gulart_1000.png

Näringsvärde per 100 g Energi: 300 kcal/1250 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 46 g, varav sockerarter 3 g. Fibrer: 13 g. Protein: 22 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraLars Rodvaldr