Stor Gråärt

 

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar.

 
Gråärt_Mockup_NR.jpg
 
 

Jordbruk Odlas ekologiskt i lerig moig mjäla. Breddgrad: 59° 16’
Odlas av Adam, Thomas och Berit Arnesson, Jannelunds gård, Mullhyttan, Närke.

Jordbruk Odlas ekologiskt i samodling med havre i måttligt mullhaltig mellanlera. Breddgrad: 58° 76’
Odlas av Therese och Emil Olsson, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland. 

Jordbruk Ekologiskt odlad i lätt sandjord. Breddgrad 56° 21’
Odlas av Susanne och Bo Arne Johnsson, Storegård Ranseröd, Skåne. 

Jordbruk Ekologiskt samodlad med vårvete i lätt lera. Breddgrad 55° 98’
Odlas av Jonna Liljenberg och Tobias Jönsson, Kullaberg, Venestad, Skåne.

Beskrivning Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak.
Tillagning Skölj ärterna noga i kallt vatten. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 30 minuter. Har du blötlagt dem över natten räcker 8 minuters koktid.
Användning Mycket breda användningsområden i allt från sallader till grytor och soppor. Kan mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.
Om Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.

StorGråärt_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 336 kcal/1406 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 51 g, varav sockerarter 0 g. Fibrer: 26 g. Protein: 24,8 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson