Gråärt, stor

 

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar.

 
Packaging_Stor graart_NR_500.png
 
 

Odlas av Adam, Thomas och Berit Arnesson, Jannelunds gård, Mullhyttan, Närke. Jordbruk Odlas ekologiskt i lerig moig mjäla. Breddgrad 59° 16’.

Odlas av Therese och Emil Olsson, Slätte Gård, Töreboda, Västergötland. Jordbruk Odlas ekologiskt i samodling med havre i måttligt mullhaltig mellanlera. Breddgrad 58° 76’.

Beskrivning Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak.
Tillagning Skölj ärterna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 30 minuter. (Har du blötlagt dem över natten räcker 8 minuters koktid).
Användning Mycket breda användningsområden till alltifrån sallader, grytor och soppor till röror som hummus och frijoles. Utmärkta att krossa när de är kokta och använda i stället för köttfärs.
Om Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.

egenskaper_gråärt-stor_1000.png

Näringsvärde per 100 g Energi: 336 kcal/1406 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 51 g, varav sockerarter 0 g. Fibrer: 26 g. Protein: 24,8 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraLars Rodvaldr