Rättviksärt

kulturarvsgroda_200.png

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar. 

 
Packaging_Rattviksart_NR_500.png
 
 
 

Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Under lång tid fanns rättviksärten att köpa i hela landet och många uppskattade den för dess stärkande förmåga.

Beskrivning Liten vackert blågrön ärta med ljus kärna. Ren doft och intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma. Lång eftersmak av rostad hasselnöt. 
Tillagning Skölj ärterna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 40–50 minuter. (Har du blötlagt dem över natten räcker 9 minuters koktid).
Användning Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.
Om Rättviks egen ärt har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Ärtodlingarna i Rättviks socken var omfattande jämfört med i övriga socknar och den den spreds och såldes i hela Sverige. Ärten passade bra att odla på områdets moränkalkbergsgrund som är bördig men stenig och rättvikarna gick ofta i första ledet när de gällde utveckling. De insåg tidigt hur bra grödans förmåga att binda kväve i jorden var för jordbruket. Hur utmärkta förutsättningar det gav för kornodling året efter.

Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ”artbullä” eller gjordes ärtgröt. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt. När jordbruket mekaniserades på 50-talet passade inte rättviksärten in längre. De moderna maskinerna klarade inte av att skörda och tröska den. Att rättviksärten har bevarats är tack vare den nu 87-årige rättviksbon Bengt Eskils som med hustrun Brita odlat ärten och bevarat den så att vi nu åter kan få tillgång till den.

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.

egenskaper_rättviksärt_1000.png

Näringsvärde per 100 g 317 kcal/1327 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 4 g. Fibrer: 11 g. Protein: 25,2 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

 
Kulturarv, TorraLars Rodvaldr