Svart böna, fryst

Vackra, svarta bönor är dekorativa i alla typer av mat. Milda i smaken och med ett högt innehåll av näring är de användbara i alltifrån soppor, röror, sallader och grytor.

Read More
FrystaLars Rodvaldr
Gotlandslins

Gotlandslinsen odlades av var och varannan invånare på ”öjn” fram tills 1800- talets slut. Linsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Den kokar inte sönder utan behåller sin fina form vid kokning. Utmärkt även att mixa eller krossa.

Read More
Kulturarv, TorraLars Rodvaldr
Rättviksärt

Rättviksärten har odlats i Dalarna sedan Gustav Vasa styrde över Sverige. Både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens.

Read More
Kulturarv, TorraLars Rodvaldr
Gråärt, stor

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar. Finns tillgänglig med och utan skal.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Bondböna, skalad

Åkerböna, fababöna, bondböna är olika namn och varianter av samma böna. Bondbönan har varit älskad i Norden för sin ljuvligt, nötiga smak och för sitt närande innehåll. God att äta som den är men också mycket användbar i röror, krämer och malda till mjöl.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Vreta Gulärt

Den lilla, pärlliknande ärten Vreta var en basingrediens på 70-talet i Sverige. Trots sin höga smak och goda proteininnehåll minskade den till förmån för mer högavkastande sorter. Nu är den tillbaka, tack vare Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter som bevarat ärten.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Yin Yangböna

Den magiskt vackra yin yangbönan liknar det kinesiska tecknet för universums urkrafter. Den milda smaken gör den användbar till mycket, inte minst till dekorativa sallader.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Vit Quinoa

Quinoa är näringsrikt och en av få växter som innehåller protein av hög kvalitet. De smakrika små fröna är mycket goda som bas i sallader blandat med färska örter.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Grön Delikatesslins

Den gröna delikatesslinsen härstammar från den franska kommunen Le Puy-en-Velay i Loire där den kallas puylins. Linsen har använts som en delikatess av framstående restauranger i hela världen och uppskattas för sin fasta textur och höga smak.

Read More
TorraLars Rodvaldr
Lupinböna

Lupinbönan, som är en sötlupin, kan vara det mest intressanta livsmedel som finns just nu. Bra för jorden och för oss som äter den. Lupinbönan har lika höga proteinvärden som sojan och trivs utmärkt här uppe i Norden. Bör dock inte förväxlas med den blomsterlupin som växer vilt i Sverige och är giftig.

Read More
TorraLars Rodvaldr